Biologiske løsninger
Biologiske løsninger indenfor landbrugets planteproduktion kan som udgangspunkt deles op i to kategorier; biologisk plantebeskyttelse og biostimulanter.
I Dansk Planteværn arbejder vi på at skabe løsninger til landbruget, til beskyttelse af de danske afgrøder.
Vores arbejde er centreret indenfor 4 hovedområder, som tilsammen udgør elementerne i en samlet værktøjskasse til de danske landmænd. De 4 hovedområder er: Konventionelle pesticider, biologiske løsninger, digitale teknologier og IPM samt Plantebioteknologier.
Konventionelle pesticider er en fællesbetegnelse for de ukrudtsmidler (herbicider), svampemidler (fungicider) og insektmidler (insekticider), der anvendes i landbruget. De konventionelle pesticider er den mest effektive måde, hvorpå landmanden kan beskytte sine afgrøder.
Biologiske løsninger kan inddeles i 2 kategorier; biologiske pesticider og biostimulanter. Biologiske pesticider og biostimulanter er begge baseret på naturens egne ressourcer, men har forskellige formål. Biologiske pesticider benyttes når landmanden skal sikre sine afgrøder, imens biostimulanter i stedet bruges til at stimulere afgrødernes naturlige processer.
Digitale teknologier dækker over de mange forskellige digitale løsninger, som landmændene kan benytte sig af, heriblandt præcisionsteknologier, som kan bidrage til at anvendelsen af konventionelle pesticider optimeres. IPM, eller integreret plantebeskyttelse, er en række principper til landmanden, der kan bidrage til en mere bæredygtig anvendelse af konventionelle pesticider i landbruget.
Plantebioteknologier bidrager til at gøre landbruget mere bæredygtigt ved at øge hastigheden for udviklingen af modstandsdygtige plantesorter. Plantebioteknologi gør det muligt for forskere at lokalisere specifikke ændringer i en plante og udvikle nye sorter med målrettede og ønskværdige egenskaber, hvilket f.eks. kan gøre planten mere modstandsdygtig overfor klimaforandringer eller sygdomme.
Få mere information omkring Dansk Planteværn og organisationens arbejde
Biologiske løsninger indenfor landbrugets planteproduktion kan som udgangspunkt deles op i to kategorier; biologisk plantebeskyttelse og biostimulanter.
Sprøjte- og præcisionsteknologi bidrager til, at anvendelsen af pesticider optimeres og nye teknologier udvikles hele tiden. Ifølge Danmarks Statistik går udbredelsen af præcisionsteknologi i dansk landbrug stærkt. Fra 2018 til 2023 steg andelen af det danske landbrugsareal dyrket med præcisionsteknologi fra 57 % til 78 %. Det er særligt GPS-autostyring og GPS-styret åbning og lukning af sektioner eller enkeltdyser på sprøjtebommen, som nu er implementeret i dyrkningen af en stor del af landbrugsarealet.