Workshop: Udfordringer og løsninger med biologisk plantebeskyttelse
Samarbejde med Plant Biologicals Network vedr. biologisk plantebeskyttelse.
Biologisk pesticider er den brede betegnelse for pesticider, der er skabt af naturens egne ressourcer samt anvendelsen af nyttedyr til skadedyrsbekæmpelse i fx. gartneribranchen. Da biologiske pesticider er baseret på naturligt forekommende materiale, adskiller denne form for plantebeskyttelse sig fra den konventionelle plantebeskyttelse, som er syntetisk fremstillet. Biologisk pesticider er ikke noget nyt fænomen, og man har kendt til anvendelsen af nyttedyr i mere end 100 år.
Biologiske pesticider anvendes for at sikre afgrødernes udbyttepotentiale, og kan med fordel anvendes i kombination med konventionelle pesticider – bl.a. ved behov for bekæmpelse tæt på høst, hvor niveauet af pesticidrester i afgrøder hermed kan reduceres. Man skal dog være opmærksom, da nogle biologiske produkter kan have maksimalgrænseværdier, som skal overholdes. Mere information om grænseværdier i fødevarer kan findes under løsninger til landbruget
De biologiske produkter kan både have en direkte pesticideffekt eller en afledt pesticideffekt ved fx at styrke afgrødernes eget immunforsvar. Der findes mange former for biologisk plantebeskyttelse og virkningsmekanismerne er ikke altid færdigbeskrevet. Der arbejdes dog på udvikling indenfor anvendelse af bakterier, patogene svampe, virus, planteekstrakter, feromoner, chitin og meget andet. Derudover er der en række nye teknologier under udvikling.
Samarbejde med Plant Biologicals Network vedr. biologisk plantebeskyttelse.
Medlemsarrangement om erfaringer med biologiske midler i væksthuse, til specialafgrøder og golfbaner
Interessen for biologisk plantebeskyttelse vinder frem. Flere af midlerne kan også benyttes i økologisk landbrug, og øger således udbyttet samtidig med, at de er mere skånsomme overfor miljøet.
Foreningen har indgået et samarbejde med Tænketanken Frej for at sætte fokus på landbrugets udfordringer med at nedbringe brugen af pesticider og samtidig producere høje udbytter. Yderligere partnere i dette samarbejde er Syngenta, Chr. Hansen, DLG, KMC, Agrovi og Plant Biological Network.
Bæredygtighed, klima og innovation var blandt de primære emner, da Dansk Planteværn afholdt generalforsamling 19. marts, 2021. Formand Robert Racz kunne berette, at landbrugets produktion og klimainitiativer fik særlig opmærksomhed i det forgangne år, hvilket både gjaldt på europæisk plan og i Danmark med regeringens fokus på grøn omstilling.
En undersøgelse af EU's godkendelse af økologiske planteværnsløsninger viser, at to tredjedele af midlerne ikke er testet i forhold til om der er risici for, at de kan have skadelige sundhedseffekter på mennesker.
Felix Stark
PesticiderBiologiske løsningerBiologisk planteværnFødevaresikkerhed- Vi kan ikke undvære pesticider, og vi kan ikke løbe fra, at vi har mange produkter i COOPs butikker, der er produceret med brug af pesticider, lød det fra Thomas Roland