Biostimulanter
Biostimulanter er baseret på naturens egne ressourcer, de kan dog være videreforarbejdet via biologiske processer såsom fermentering. Biostimulanter bruges til at stimulere afgrødens naturlige processer, fx ved at øge optaget og udnyttelsen af næringsstoffer, ved at fremme afgrødekvaliteten eller ved at styrke forsvarsmekanismerne mod abiotiske faktorer.
Biostimulanter har ingen direkte effekt overfor angreb fra hverken sygdomme eller insekter, men anvendes forbyggende til bl.a. at gøre afgrøderne mere modstandsdygtige i situationer med meget høj varme, tørke eller kulde, hvor planterne udsættes for stress. Biostimulanterne bruges primært til at gøre afgrøderne mere effektive i kombination med gødning og plantebeskyttelsesmidler, og kan derfor ikke erstatte hverken gødning eller plantebeskyttelsesmidler.
I Danmark har man fra 16. juli 2022 kunnet markedsføre et EU-gødningsprodukt med CE-mærke efter EU's regler for markedsføring af EU-gødningsprodukter, som findes i EU-gødningsforordningen (2019/1009)
Det er desuden muligt i Danmark at markedsføre en biostimulant som et gødningsprodukt efter de nationale regler fastsat i Gødningsbekendtgørelsen
En virksomhed har pligt til at anmelde sin biostimulant til salg i Gødningsdatabasen og overholde de nationale mærkningskrav efter Gødningsbekendtgørelsen.
I Dansk Planteværn samarbejder vi med EBIC, European Biostimulants Industry Council, som har formuleret et politisk manifest for biostimulanter, der dels inkluderer deres holdning og dels landbrugets brug for og anvendelse af biostimulanter.