Glyphosat
Glyphosat er aktivstoffet i verdens mest brugte pesticid, Roundup, og intet andet pesticid tiltrækker sig så meget opmærksomhed i den offentlige debat.
En af årsagerne til den hyppige brug af glyphosat er, at glyphosat har en evne til at bekæmpe rodukrudt såsom tidsler og generelt er en meget effektiv måde at bekæmpe ukrudt på - særligt før såning/fremspirring. Man ser også en stigende interesse for anvendelse af glyphosat med præcisionsteknologi, hvilket vil føre til den mere præcis og hermed reduceret anvendelse.
I dag udgør glyphosat cirka 20 procent af alle behandlinger med ukrudtsmidler i Danmark, men belastningen fra glyphosat udgør derimod kun en lille del af den samlede belastning fra ukrudtsmidlerne. Glyphosat nedbrydes efter ca. 2-3 uger, hvilket er en af årsagerne til, at det sjældent kan findes i grundvandet. Brugen af glyphosat har banet vejen for nye dyrkningssystmer, bl.a. pløjefri dyrkning og 'conservation agriculture', som har vist sig at have nogle miljømæssige fordele. I disse dyrkningssystemer er der ingen eller meget lidt jordbearbejdning. Det sparer diesel og mindsker erosion af landbrugsjorderne. I Danmark dyrkes ca en fjerdedel af landbrugsarealet pløjefrit.
Læs mere om anvendelsen af glyphosat i Europa
Fakta og data om glyphosat
GlyphosateRenewal Group (GRG) er stiftet af en række virksomheder, der samarbejder om at tilvejebringe fakta og videnskabelige data om glyphosat. Godkendelsen af glyphosat har været præget af stor grad af åbenhed. Hos GRG findes en stor mængde information fra godkendelsesprocessen helt ned til sammendrag fra de enkelte studier og referencer til videnskabelig litteratur.
Yderligere læsning fra Dansk Planteværn vedrørende brugen af glyphosat på befæstede arealer: Glyphosat er ikke en trussel for grundvandet.
EFSA: Glyphosat udgør ikke en risiko for miljø og sundhed
I juli 2023 offentliggjorde EFSA og det Europæiske Kemikalieagentur (ECHA) vurderingsrapporten, der skulle danne grundlag for EU-Kommissionens beslutning om at foreslå fornyet godkendelse af glyphosat. Rapporten, som var baseret på en gennemgang af 180.000 siders videnskabelig materiale, konkluderede, at glyphosat ikke udgør en risiko for miljø og sundhed.
Læs EFSA-rapport fra juli 2023
I november 2023 vedtog EU-kommissionen, at glyphosat skulle godkendes yderligere 10 år. Denne godkendelse trådte i kraft 16. december 2023, og indeholdt en række begrænsninger, heriblandt et forbud mod at bruge glyphosat til nedvisning før høst i hele EU. De fleste af de nye begrænsninger var allerede inden fornyelsen implementeret i Danmark.
Læs mere om processen for den seneste godkendelse af glyphosat i Europa på Kommissionens hjemmeside